Followers

Monday, July 2, 2012

Marwan Setahun

Bismillahirrahmanirrahim

1..2
1...2..3

senaman jari skit sebelum mula menulis, almaklum lama x sentuh blog ni.. hehe.

Assalamualaikum.. Apa khabar shbat2 semua? maaflah lama x update. Kalau nk kata sibuk tu, tipulah kan. Ada je masa.. cuma bila dah lama tinggalkan menulis blog ni, bila nak menulis balik jd malas dan tak semangat.

Tapi satu hari Abu Marwan berkata pada saya "Tulislah blog tentang Marwan setahun". Bila ada pendorong mcm ni tiba-tiba rasa semangat balik. tambahan plak hari ni kelas Tilawah batal jadi adalah masa sket untuk update.

Nak start enjin menulis ni, saya mulakan dengan alkisah putera comel Marwan Majdi. Lama x menulis tentang anak soleh Marwan ni. Alhamdulillah 19 Jun yang lalu Marwan Majdi genaplah setahun usia beliau dan tarikh ni jugak ulangtahun saya masuk hospital untuk bersalin. Pengalaman tu tak boleh lupa tapi kesakitan tu dah tak ingat. Inilah hikmah Allah beri 'lupa sakit' pada ibu supaya dia dapat hadapi proses melahirkan anak utk anak seterusnya..

Syukur sebab Marwan boleh berjalan dgn usia 9 bulan. Marwan x lama merangkak, sbb dalam tempoh 6-9 bulan ni Marwan suka bangun berdiri. Dalam tempoh ni mmg Marwan banyak jatuh, jatuh bila berdiri, jatuh katil. Benjol sana, benjol sini. Tapi alhamdulillah Marwan seorang yang lasak, bila jatuh, menangis sket lps tu diamlah.

Bila dah boleh berjalan ni, mulalah menolong Ummi mengemas rumah. So, rumah saya x ada rekod kemas utk tempoh yang lama, sbb Marwan akan membantu memberikan saya kerja. Kain utk dibasuh dalam raga akan dikeluarkan, kain yang dah dilipat kemas dalam almari akan dipunggah keluar, kain yang dah dilipat akan dibuka balik, bekas-bekas yang dah dibasuh atas rak akan diturunkan...

kadang-kadang letih juga nak mengemas, tapi kadang-kadang lucu pun ada.
Saya kena latih diri saya utk tak jemu mengemas kalau nak rumah cantik. kami berdua akan berlawan dalam rumah, Marwan punggah sy kemas. punggah, kemas. punggah, kemas. punggah, kemas...

Tapi skrang ni saya yang kalah. Marwan punggah.. punggah.. punggahh.. saya x kemas-kemas. hehe.
Ini masa kecik je.. InsyaAllah nanti bila dah besar Marwan kemas Ummi rehat ye.. :)

Apa Marwan dah boleh buat skrang?

Bye bye.. dia akan gamit tangan bila nak babai
Sayang... dia akan cium pipi
meowww..... dia akan cari kucing
Allahuakbar... dia angkat takbir
bentang sejadah.. dia angkat takbir dan sujud
buka buku.....  eeeeaeaeaee (baca quran versi baby)
lion... dia tnjuk gambar singa kat tikar ABC

Satu bahasa baru, kalau dia nak makan sesuatu dia akan sebut.. Am, am... so fahamlah dia nak makan.
pernah satu hari dia pegang balang kismis, dan tunjukkan pada saya dan sebut: ahm, ahm..
Rasa seronok sgt masa tu sbb Marwan pilih makanan sunnah ni sbg favourite :)

saya perhatikan, Marwan tidaklah berminat kalau saya buka kartun. Dia cuma akan fokus pada TV bila ada azan, selawat, lagu2 nasyid, bacaan Quran kanak-kanak sambil enjut2 badan dan tepuk tangan. jadi Abu Marwan belikan banyak CD mengaji kanak-kanak utk tontonan Marwan.

tak lupa, gigi Marwan ada 4 di atas 2 di bawah. saya belikan satu berus gigi kanak-kanak yang soft, then saya berus gigi dia setiap pagi. Mula-mula saya berus gigi saya depan Marwan beberapa kali, then bila saya nk berus gigi dia, dia buka mulut dan serahkan gigi dia..

Tentang car seat, sebelum ni saya letak Marwan atas car seat. tp entah mengapa dalam seminggu tu bila diletakkan Marwan menangis. kadang-kadang saya letak atas riba saya sambil drive, kdg2 sy paksa juga marwan dok atas car seat sbb x nak ajar dok atas riba. saya terfikir, mengapa Marwan menangis? Iyelah baby mungkin nak bgtau sesuatu kan..
Then saya cuba alihkan car seat tu then letak Marwan atas kerusi biasa kat depan sebelah driver tu. Alhamdulillah Marwan tak menangis. Marwan duduk then saya tarik seat belt supaya dia x jatuh ke depan bila brek.. Apa sebenarnya yang Marwan cuba bgtau?? SAYA DAH BESARLAH UMMI!! NO MORE CAR SEAT! :)

Mungkin cukup takat ni dulu. saya pernah terbaca di fb, kalau nak anak hati lembut, mak ayah kena banyak bersedekah. Kalau nak anak cerdik, mak ayah kena slalu baca Quran. InsyaAllah kita sama-sama cuba amalkan. amalan2 yang baik ni sebenarnya semuanya utk manfaat kita dunia akhirat. Jd kenapa nak kedekut buat amalan?

last but not least, doakan Marwan Majdi akan jadi penolong agama kelak, berada dalam golongan Huffazul Quran... masa saya mengandungkan Marwan kerap kali saya berbicara dengan si anak.. "Apa yang paling Ummi inginkan adalah doa anak Ummi yang soleh sebagai bekalan di kubur Ummi nanti...
Dan kalau boleh Ummi dan Abi juga inginkan mahkota di syurga yg dipakaikan Marwan.."

Allah.. Allah. ketika saya menulis perkataan-perkataan ini, tiba-tiba dtg satu perasaan..
Apa yang aku harapkan sekarang, sama juga seperti yang diharapkan oleh ibu bapa kandung dan mertuaku. Selagi aku hidup, selagi itulah peluangku utk berbakti pada orang tua masih ada..
ya Allah, moga hidup yang singkat ini dapat kami jadikan medan utk berbakti terutama pada ibu bapa yang bersusah payah membesarkan kami.. Amin..

Sebagai tatapan, saya sertakan bersama gambar-gambar Marwan bermula lahir hinggalah sekarang. Lihatlah perubahan wajah Marwan. hingga ketemu lagi. Maassalamah :)




19 jun 2011- Beberapa jam Marwan dilahirkan. Masa ni ramai cakap muka Marwan macam muka saya


sebelum bercukur



Selepas bercukur


 Hari Akikah, sebulan

Semasa hari raya Aidilfitri, 3 bulan


Dengan baju angry bird

Marwan 4 bulan, dah boleh meniarap



Marwan 7 bulan, dah boleh merangkak dan berdiri






 Marwan setahun! Alhamdulillah. (Tgk skrang dah mcm muka sapa?)

4 comments:

Wann Syada said...

macam muka mama syadaaaa ! #hidung sama. eh ~

Nailofar said...

sufi, ni base on apa yang saya perhatikan adik saya tau. bila kecik2 kita dah biasakan dengan makanan sunnah, insya Allah dia tak berapa suka makan makanan rapu. so, lepas ni try la bagi marwan makan madu and habbatussauda' pulak :)

dalila.dallamyalamalif said...

wann syada : macam muka pojan laaa.. haha...

kak sufi : comelnyaaaa marwan... semoga jadi anak yang soleh...
aunty nak datang ziarah boleh?? hehe

Kembara Sufi said...

Nailofar: ye ke. InsyaAllah nanti nak cuba bagi yg lain pulak. trm ksh :)
Dalila: datanglah umah. sgt dialu alukan :)

Baiti Jannati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Marwan Majdi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails