Followers

Saturday, May 15, 2010

analogi hafalan Quran

Assalamualaikum wbt

Satu perkongsian bersama.

Baru-baru ini saya ada ke forum gerakan muslimat yang mana panelnya adalah  Kak Mas dan Kak Hafilah. Satu perkongsian yang menarik kerana kedua-dua tokoh ini menampilkan contoh teladan yang baik melalui diri mereka. Agenda yang dibawa mereka adalah berkenaan dengan gerakan muslimat yang seharusnya maju lebih jauh ke hadapan.

Namun

Bukan ini yang hendak saya fokuskan.

Dalam banyak-banyak mutiara kata Kak Mas, ada satu cerita yang dibawanya yang membuatkan saya tersentuh. Cerita ini telah disampaikan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz, berkenaan perumpamaan menghafal Quran.

Ceritanya begini.

Ada seorang majikan di sebuah syarikat memberi surat kepada pekerjanya supaya melaksanakan beberapa tugas dalam syarikat dan diberikan tempoh utk melaksanakannya. Apabila tamat tempoh, majikan tersebut memanggil pekerjanya itu untuk memberi laporan berkenaan dengan kerja tersebut.

Majikan : Mana laporan tugas ttg kerja yang saya suruh awak buat?

Pekerja: Saya tak buat, tapi saya dah hafal surat yang tuan bagi.
(pekerja itu pun membacakan surat tersebut)

Majikan: Saya tak suruh awak hafal surat tu, tapi saya suruh awak buat apa yang ada dalam surat tu.
 

Inilah anoginya bila kita mengadap Allah kelak. Bukanlah kita ini akan ditanya kembali ttg Quran apa yang kita hafaz semata-mata, ttp yang akan ditanya adalah ttg tugasan yang di dalam al-Quran, apakah dilaksanakan atau tidak. Kalau sekadar menghafaz, ramai orang boleh buat. Bila melaksanakan isi Quran, hanya sedikit orang boleh buat.

Renung-renungkan

No comments:

Baiti Jannati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Marwan Majdi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails