Followers

Thursday, October 29, 2009

Untukmu ~ CTS

Mmg dah lama sgt x menulis. Langsung x ada idea. Tapi kali ni ada permintaan dari Nadiatul Ajeerah. Katanya nak tajuk "Patah Tumbuh Hilang Berganti".

Hmm.. saya tak ada idea ttg tu. Sbb tajuk tu mcm sesuatu yang x pasti lagi. Cuma bolehlah kalau nak berkongsi ttg pengalaman saya di CFS dan CTS. (dkt2 kan bunyinya).

Sewaktu di CFS, saya menyandang jawatan kecil dalam PRESSS (Pre-Sciences Society) yang mana menggabungkan jurusan sains fizikal dan sains biologi. Saya tidak pernah berhasrat utk mengambil jurusan Sains Fizikal. Tapi apabila memikirkan agak ngeri utk mengambil Subjek Biologi, maka saya meneruskan kudrat utk berada dalam jurusan ini. Inilah satu-satunya subjek yang tidak ada Biologi.

Kenangan mmg byk. Apatah lagi apabila terbabit dgn persatuan. Saya menyertai insan-insan yang bertanding pada malam AGM setelah dimasukkan nama oleh Commitee pada malam Presss Night. Asam garam kehidupan mentadbir, mengurus, berhadapan dgn situasi-situasi getir, itulah yang manisnya apabila berpersatuan.

Kejayaan berpersatuan saya tak nilai dari banyaknya program. Tapi dari segi nilai program itu sendiri. Adakah mampu membawa hati-hati manusia ke jalan Allah ataupun sebaliknya.

Di sinilah tempat utk kita mengaplikasikan teori. Antara teori yang paling banyak orang gagal adalah pengurusan masa. Termasuklah saya. Justeru, dgn kegagalan ni ramai yang memandang persatuan byk memakan masa study dan rendah status akademiknya.
bagi saya tidak. Sbb orang yang sibuk adalah orang yang paling banyak masa. Semakin sibuk, semakinm dia sedar yang dia tidak punya banyak waktu dan sekalugus akan memanfaatkan waktunya dgn baik.

Berprogram mmg meletihkan. Kadang-kadang membawa kpd pertelingkahan. Orang bermasalah itu ini. Kadang-kadang malas, kadang-kadang rajin. Serabut dgn akademik lagi. Ahli dengan perangai camtu, camni. Tapi, bila kita dah biasa hadapi, insyaAllah dan boleh handle dgn tenang. Itulah pergolakan hati insan. Tak akan sama. Bak kata pepatah, Rambut sama hitam, hati lain-lain.

Menjelang Tahun Kedua, adik-adik baru masuk. Keluarga PRESSS makin besar. Keadaan AGM (Annual General Meeting) agak kelam-kabut apabila tersalah umum beberapa nama pimpinan baru yang akan naik. Maklumlah, byk ajk, banyak tangan. Lain keputusan, lain yg diumum. Lepas habis AGM, semua pakat bincang. Buat sharing moment. nak bgtau or tak nak. Lebih kurang 2-3 orang yang tersilap. Presiden pulak buat keptusan nak tkr kos ke ICT. Sume jadi serabut. Headcom DnT pulak buat keptusan tiba-tiba nak tarik diri dari jadi AJK. Huhu. Macam-macam. Akhirnya macam mana?

Akhirnya, kami teruskan juga dgn committe yang tersalah umum. hasilnya? Alhamdulillah, semuanya ok. Malah sangat rajin dan berwawasan. Presiden pulak akhirnya tidak jadi tukar kos (mmg x ttp pendirian) dan Headcom Dnt meneruskan utk menarik diri menjadi commitee.

Banyak lagi kisah lain. Tapi yang dtg melintas waktu ni yg tu lah.

Honestly, tak susah sewaktu sy mentadbir PRESSS dulu. Tak banyak ragam. Malah dari segi AJK pun terutamanya di sebelah muslimat saya dpt rasakan keterikatan sbg ahli keluarga. Terima kasih buat semua sahabat dan adik-adik2 tercinta. tak lupa buat barisan ajk Muslimin dan Muslimat dan Penasihat persatuan, Mdm Nazira dan Bro Nazim.



Tutup buku Cfs. Kini di alam CTS pulak.




Bila dah masuk kuantan, 2 jurusan tadi dah terpisah. Cts, Bio Tek dan Bio Med.

Cts hanya sekelas, dlm lingkungan 73 orang. Bila dah sekelas, jadi makin rapat dgn semua ahli kelas.

Kalau nak cerita ttg CTS, rasanya dah cerita pada post sebelum ni. (hidup sekali, biar bererti).

Sedar tak sedar, dah 4 bulan berlalu. Lecture class dah habis. Masing-masing dah mula mengadap buku utk final. (tapi ramai juga yang masih mengadap facebook ~siapa tu??).

Dan mungkin masa saya dah sampai ke penghujung utk saya bersama CTS. (syahdunya).
Pendek kata, sy mmg bahagia dgn shbt2 dan adik-adik CTS. tak sombong, happy Go Lucky, malah sentiasa bersemangat sms belajar. Sesuatu yang saya contohi sejak dulu.

Tak tahu apa yang hendak dikongsi, cuma ada terbelek satu buku kegemaran saya, MENYINGKAP RAHSIA KEJAYAAN oleh Dr. Aidh Al-Qarni.

Satu artikel yang cukup menarik!!

SIFAT PENUNTUT ILMU YANG BERJAYA

:: Dia memiliki kemahuan yang kuat yang tidak mengenal lelah, keinginan yg besar utk berhasil, semangat yang besar dalam menuntut ilmu dan berusaha sedaya upaya meraih faedah yang banyak.

Jua beberapa kata-kata yang menarik yang saya tujukan buat sahabat dan adik2 CTS ~ daripada buku KELUARKAN SINGA DARIPADA DIRI ANDA karangan Muhammad Zakaria.

" Jika anda mahu hidup anda mencapai kejayaan besar, mulailah dengan menyedari bahawa anda ibarat seorang pengarang buku dan setiap hari anda punya peluang utk menulis halaman yang baru"

" Ketika kebanyakan orang hanya mengelamun ttg kejayaan, sang juara bangun dan bekerja keras utk mencapainya'

"Setiap kejayaan dibina atas keupayaan utk melakukan lebih baik drpd setakat baik-baik shj"


Salam sayang tulus dari hati yang ikhlas~ :)

Semoga beroleh kejayaan dunia dan akhirat.




Kehidupan di dunia ini adalah laksana lautan yang yang jarang tenang. Airnya beriak terus, bergelombang dan berombak. Kesusahan terletak dalam kemudahan dan kemudahan pula terletak dalam kesusahan- HAMKA

4 comments:

kuehapam said...

kak sufi :)

Murtadha Bin Rafaai said...

Nothing to say..
just praying for ur success
in a new friends,new environment..
and good luck !

=)

MatuLeNsteineRS said...

akan merindui kak sufi.....huuu
doakan kjyaan matul dunia n akhirat k....T_T

Kholah Afifah said...

salam...
dah lama sy jd silent reader blog kak sufi, skrg bru terasa nak tinggalkan jejak memandgkan kak sufi pun x lama kat sini ngan kami..
nanti kak sufi p, hlgla sbhgn seri kat cts ni..huhu...
all the best 2 kak sufi...
nt 'apa2' jgn lupa kabo yer...hehe

Baiti Jannati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Marwan Majdi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails